Избори на подручју општине Нови Пазар почетком деведесетих година ХХ века - Minić, Ratko S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Деведесете године прошлога века довеле су до обнове вишестраначког система у Србији. Политичке прилике и дешавања на простору општине Нови Пазар тога периода била су спецификум у политичком животу Србије. Вишенационална структура у општини допринела је различитом виђењу друштвено-политичких процеса који су се одвијали на нивоу Југославије. Нестабилна политичка ситуација „хранила је причу” о угрожености и Срба и Муслимана. То је довело до доминације једнонационалних политичких организација и националних питања у друштвено-политичком животу општине. У раду смо приказали како је текло политичко организовање на подручју општине Нови Пазар почетком деведесетих година ХХ века, објаснили најважније друштвено-политичке околности и процесе који су обележили тај период и анализирали резултате вишестраначких избора организованих на подручју општине у том периоду.
Keywords: избори; Рашка област; Санџак; Нови Пазар; Странка демократске акције (СДА); Социјалистичка партија Србије (СПС); Српски покрет обнове (СПО)