Учење енглеског језика струке путем Мудла у ванредним околностима – перспектива студената - Vidaković, Mirna M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Овај рад бави се испитивањем искустава студената у вези са наставом енглеског језика струке, која се током првих месеци пандемије одвијала путем платформе Мудл (Moodle), како би се сагледао степен и начин њиховог учешћа у курсу, анализирали ставови о различитим аспектима наставе, те добиле сугестије за употребу Мудла за учење страног језика у будућности. Поред тога, настојало се утврдити да ли постоји статистички значајна повезаност између степена познавања енглеског језика, односно дигиталних вештина испитаника, и њиховог учешћа и перцепције наставе. Циљ истраживања је добијање смерница за инкорпорацију Мудла и (елемената) онлајн наставе у наставу енглеског језика струке. Уз то, резултати се могу употребити као основ за даља истраживања у контексту креирања стратегије за реализацију наставе на даљину у ванредним околностима. Узорак је чинило 107 студената који су попунили анонимни упитник. Квантитативни и квалитативни подаци обрађени су путем дескриптивне статистике и анализе садржаја, док је за испитивање повезаности кориштен Крускал–Валисов тест. Добијени налази упућују на неопходност развоја технолошко-педагошких компетенција наставника и темељнијег упознавања студената са радом у дигиталном окружењу, што би, између осталог, допринело повећању њихове ангажованости и развоју аутономије.
Keywords: настава на даљину у ванредним околностима; енглески језик струке; Мудл; високо образовање