Прилог акценатским особеностима говора Свинице у Румунији - Lončar Raičević, Aleksandra R.; Jović, Nadežda D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Овај рад представља наставак фонетско-фонолошких истраживања у оквиру пројекта „Истраживања културе и историје Срба у Румунији”, који се одвија под окриљем Центра за научна истраживања и културу Срба у Румунији. Заснива се на теренским истраживањима обављеним током септембра 2022. године у српским насељима у Дунавској клисури у Румунији (Свиница). Анализа акценатских карактеристика – инвентара и дистрибуције прозодема у говору Свинице показала је да се ради о једном специфичном говорном типу у којем су присутни елементи троакценатског система, али и процес упрошћавања и ликвидирања тонских опозиција и појава експираторног акцента који је својствен говорима источне Србије.
Keywords: акцентуација; инвентар и дистрибуција прозодема; српски говори у Румунији