Деца као стратешки актери у предшколским установама - Manić, Ivana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Рад се бави анализом концепта детета као стратешког актера и могућностима за делање деце у предшколским установама. Циљ рада био је разматрање схватања деце као компетентних друштвених актера који различитим стратегијама активно учествују у друштвеном животу и мењају своја друштвена окружења. Након разматрања појма свакодневног живота детета и различитих окружења у којима деца делају, приступило се анализи резултата истраживања делања деце у предшколским установама. На основу доступних резултата, може се закључити да могућности за активно стратешко делање деце у предшколским установама постоје и да је неопходно наставити са њиховим даљим развојем и усавршавањем.
Keywords: свакодневни живот; делање деце; деца као стратешки актери; предшколска установа