Прилози Ђорђа Малетића естетици глуме - Savković, Nemanja V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се истражује допринос Ђорђа Малетића естетици глуме. Малетић је био истакнута личност позоришног живота Србије у другој половини XIX века, али је у новије доба неоправдано потиснут на маргине домаће позоришне историографије и театрологије. Најпре се излажу његови општи естетички погледи, у којима се еклектички ослањао на различите изворе, а највише на Лесинга, Шилера и Хегела. Потом се приказују и тумаче његове мисли о глуми и глумачком стваралаштву, присутне у разнородним написима објављеним у периоду од 1847. до 1884. године. Из ових анализа произлази да Малетић није био само преносилац европских театролошких достигнућа у културни амбијент Србије, већ и да је исказао висок ниво самосталности у промишљању позоришта и драмске уметности, а нарочито у промишљању феномена глуме. Његово одређење глумца као „воплоћене лепоте, идее прекраснога, узевше телесности”, који идеју лепоте појављује „на себи самом, тако, да је он и мисао и скупа материјал за израженије мисли, он и дејствује и дејствован бива” – представља најпотпуније естетичко тумачење глуме и глумачког стваралаштва које можемо наћи у историји српске позоришне мисли XIX века.
Keywords: Ђорђе Малетић; глума; глумачко стваралаштво; естетика глуме; театрологија