Ксенија Атанасијевић – о језику, одговорности и злоупотреби речи - Stojanović Prelević, Ivana Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Језик све ређе испуњава своју значајну улогу – споразумевање. Ксенија Атанасијевић чак сматра да је споразумевање међу људима немогуће, јер је човек по природи инертан и не труди се да разуме више од оквира у ком се крећу његове мисли. Уколико пођемо од човекове природе, која је, према мишљењу Атанасијевићеве, егоистична, и друштва у којем је човек човеку непријатељ, онда лакше можемо закључити како човек користи језик и због чега прибегава злоупотреби речи. Људска реч је Божија реч и њена снага је у исказивању мисли, осећања и одлука, међутим, реч је постала „инструмент за уништавање и утамњивање” (Атанасијевић, 2022, стр. 134). Атанасијевићева сматра да не треба изгубити наду да ће лоше време проћи и да ће језик и разговор повратити своју суштину. Према њеном мишљењу, човек радом на моралности може повратити и етичку комуникацију. Данашње споразумевање као да није много одмакло од стања каквим га је затекла Атанасијевићева у првој половини прошлога века. Стога, у раду поред експликације филозофије језика Ксеније Атанасијевић, њене антропологије и етике, правимо компарацију са језиком у употреби почетком XXI века.
Keywords: језик; споразумевање; егоизам; злоупотреба речи; морал; етичка комуникација