Идеологија и симулакрумски концепт интерпретације стварности у драми „Балкански шпијун” Душана Ковачевића - Marinkov, Jelena I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У овом раду покушаћемо да применимо савремене приступе у проучавању модерне драмске књижевности анализирајући драму Душана Ковачевића „Балкански шпијун”. Настојаћемо да применом књижевнотеоријског приступа драми Манфреда Пфистера и постулата и у основи филозофских теорија Жана Бодријара и Мишела Фукоа, као и освртом на тумачење драме у идеолошком кључу савременог проучаваоца Николе Јанковића, покажемо како паралелна примена приступа, метода и теорија из различитих домена мишљења може бити и те како плодотворна. Подразумева се да у анализи „Балканског шпијуна” наведене теорије не могу бити примењене у потпуности, те ћемо Пфистерову теорију применити на тумачење превасходно структурних карактеристика драме, док ће теорија симулакрума и разматрање о концепту затвора бити примењени на идејном и проблемском слоју „Балканског шпијуна”.
Keywords: „Балкански шпијун”; Душан Ковачевић; драма; стварност; идеологија; Манфред Пфистер; симулакрум