Језик дискусионих форума на релацијама студент–студент и студент–садржај - Bulatović, Vesna V.; Bogdanović, Vesna Ž.; Gak, Dragana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Дискусиони форуми, као облик асинхроне комуникације, представљају помоћни облик наставе који помаже студентима да буду укључени у дискусију на задату тему, без обзира на њихове обавезе, ниво знања страног језика или инхибиције приликом изражавања на страном језику. Циљ рада је анализирати две релације у асинхроној комуникацији: студент–студент (интерперсонални регистар) и студент–садржај (предметни регистар), као и језичке карактеристике дискусионих форума (медијумски регистар). У раду ће се анализирати учесталост употребе личних облика (прво и друго лице једнине и множине), краћих облика помоћних глагола и негације, пасива, номинализације, као и сложеност реченичне структуре у дискусионим форумима насталим у току наставе енглеског језика струке, из области рачунарства, на Факултету техничких наука у Новом Саду. Такође, анализа ће бити допуњена анализом емотикона и скраћеница, будући да они чине неизоставни део језика интернета. Сви елементи били су присутни у два анализирана корпуса, али са значајним разликама у фреквенцији. У корпусу у релацији студент–студент примећена је већа употреба личних облика, већи степен интерактивности у тексту, велика заступљеност краћих облика помоћних глагола и негације, једноставнија реченична структура, као и већа употреба скраћеница и емотикона, чиме се може закључити да је анализирани корпус у релацији студент–студент сличнији усменом дискурсу, односно да има карактеристике свакодневног говора. У корпусу у релацији студент–садржај, с друге стране, утврђено је да су реченице дуже и компликованије, са великим бројем номинализација, мањим бројем личних облика, док је употреба пасива веома честа, што указује на фокусираност на текст, али и дистанцираност од садржаја и предмета комуникације, чиме је анализирани корпус у релацији студент–садржај сличнији писаном дискурсу, односно научном тексту. На крају, рад закључује да језик дискусионих форума заиста зависи од самог контекста у којем се одвија комуникација.
Keywords: дискусиони форуми; релација студент–студент; релација студент–садржај; употреба личних облика; номинализација; сложеност реченичне структуре