Настава језика и језичке културе у гимназијским програмима за Српски језик и књижевност - Mihajlović, Jelena D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду је изложен преглед гимназијских наставних планова и програма за Српски језик и књижевност – предметно подручје Језик и Језичка култура, у периоду од 1990. године до данас. Праћени су, анализирани и упоређивани структура, задаци и садржаји програма из 1990. и 1991. године, иновираног програма из 2011. године и најновијег, реформисаног програма наставе и учења за гимназије. Циљ упоређивања докумената из назначеног периода јесте да се констатују и анализирају њихове сличности и разлике у области језика и културе говора, уоче и истакну њихове позитивне и негативне стране, те да се, у складу с резултатима добијеним у истраживању, о томе донесу одређени закључци и дају предлози који би допринели њиховом даљем усавршавању.
Keywords: гимназија; план и програм наставе и учења; настава језика; настава језичке културе