Уметничка размена између Болоње, Падове, Венеције и византијско-балканског Истока: фрагменти циклуса Страдања Христовог у цркви у Ведрани (Болоња) - Damiko, Roza; Pajić, Sanja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Црква Благовештења у селу Ведрана, у близини Болоње, налази се уз средњовековни пут који повезује Болоњу са Фераром, Падовом и Венецијом. Између 2008. и 2010. године у цркви су откривени фрагменти фресака из друге половине XIII века. На овим фрескама, које су првобитно красиле горње делове зидова главног брода до реконструкција у XVIII веку, идентификовани су декоративни елементи, бисте апостола у сцени Тајне вечере, остаци фигура Христа и Јуде, као и неколико војника у сцени Издаја Јуде. Рани истраживачи приметили су да фреске показују утицај уметности неговане у регији Венета, посебно падованске културе, пре него утицаје уметности из оближње Венеције. Међутим, ове фреске показују и значајне византијско-балканске утицаје, примљене директно или преко Венеције.
Keywords: Ведрана; сликарство XIII века; Болоња; Падова; Венеција; византијска уметност; српска уметност; италијанска уметност