Валидација Инвентара ПРОАКТИВНОГ превладавања на узорку студената у Србији - Stanojević, Dragana Z.; Popović, Emilija U.; Dilparić, Branislava M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
За појам превладавања обично се везује стрес који је доживљен или је већ у најави. Међутим, савремена наука препознала је да се људи могу унапред припремити за потенцијалне стресове, али и за изазове и прилике које се могу појавити на животном путу. Такви напори усмерени на припрему за оно са чиме би се појединац могао сусрести у будућности, а што може представљати ризик или шансу за његово ментално здравље и развој потенцијала, препознати су кроз појам проактивног превладавања. У литератури су позната два приступа сагледавању проактивног превладавања, један, који су понудили Аспинвол и Тејлор (Aspinwall & Taylor, 1997) и други, који су осмислили Гринглас и сарадници (Greenglass et al., 1999). За проучавање проактивног превладавања до сада је коришћена субскала Инвентара проактивног превладавања (Greenglass et al., 1999), која управо носи назив проактивно превладавање.Основни циљ овог истраживања јесте провера психометријских карактеристика (факторске структуре, поузданости и валидности) нове мере која се назива Инвентар ПРОАКТИВНОГ превладавања (ИПП; Tian et al., 2023). Приликом развоја ове скале аутори су пошли од дефиниције проактивног превладавања коју су дали Аспинвол и Тејлор (Aspinwall & Taylor, 2023), па она представља корисну меру којом се операционализује приступ за који, до сада, није постојала адекватна мера. Скала се састоји из четири супскале: активна припрема, неефикасна припрема, управљање собом и коришћење социјалних ресурса. Упитник је најпре преведен поступком повратног превода, а потом је, заједно са субскалама Инвентара проактивног превладавања (Greenglass et al., 1999), које мере проактивно и превентивно превладавање, администриран онлајн. Узорак је сачињен од 171 студента различитих универзитета у Србији, узраста 18–26 година, при чему су три четвртине испитаника чиниле женске особе.Конфирмативном факторском анализом тестирано је да ли подаци добијени применом српске верзије ИПП одговарају оригиналној структури скале. Добијени су индекси фита који су били релативно близу задовољавајућих, па смо прегледали индиције за модификацију модела. Повезујући мали број грешака мерења, модел је поново тестиран и постигнути су задовољавајући индекси фита: (χ2(df)= 202.350 (129), p= .000,χ2/df= 1.569, CFI= .920, TLI= .908, RMSEA=.053). Супскале активна припрема, неефикасна припрема и управљање собом показале су добру унутрашњу конзистентност (Кронбахов α: .76, .73, .73 редом), док је супскала коришћења социјалних ресурса имала нижи али прихватљив α=.66. Корелациона анализа показала је да постоје значајне позитивне корелације између проактивног превладавања и управљања собом (r= .302, p
Keywords: Инвентар ПРОАКТИВНОГ превладавања; српска верзија; студенти; валидација