Преплитање текста и слике у сакралном простору: вотивни подни мозаици из Градишта код Стојника (Космај, Србија) - Špehar, Olga Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
На локалитету Градиште код села Стојник на Космају откривен је пространи комплекс који се састоји од лонгитудиналног простора издељеног на мање просторне јединице попречним зидовима, и велике ротонде на његовом источном крају, у коју је на истоку уписана полукружна апсида. Имајући на уму изглед овог комплекса, његов просторни распоред, али и датовање у средину IV века, с правом се помишља да је у питању хришћанска сакрална грађевина. То додатно потврђују подни мозаици, који су фрагментарно сачувани у готово свим деловима комплекса, при чему су најбоље очувани вотивни подни мозаици са натписима пронађени на самом улазу у ротонду. У питању су мозаички натписи који су укомпоновани са различитим геометријским и фигуралним мотивима у већи мозаички тепих. Реч је о мотивима који, премда немају потпуно јасну хришћанску симболику, представљају најчешћи репертоар у раној хришћанској уметности, чији је циљ да са што мање нарације заправо искажу многа значења у хришћанском контексту. Тако се јављају представе птице, рибе, мотив Соломоновог чвора, розете и други геометријски мотиви итд. Сами натписи садрже имена дедиканата и број стопа мозаика који је финансирао свако од њих. Међу њима се посебно истиче име принципала Мајорина, припадника царске администрације, као и хришћанско име лентијарија Теодула, што је посебно важно у контексту разумевања хришћанског карактера не само мозаика већ и читаве грађевине. Положај мозаика унутар зоне која се сматра лиминалном, односно која је на самом улазу у ротонду, такође има велики значај, јер су у питању натписи који је требало да буду добро видљиви како би испунили своју најважнију функцију – да комуницирају са онима који их читају, али и да комуницирају са Господом посредством (вероватно) локалних светитеља, како би имена приложника остала запамћена у вечности.
Keywords: Градиште код Стојника; вотивни мозаици; подни мозаици; касноантичка уметност; касноантичка архитектура; евергетизам