Повезаност психолошке нефлексибилности и менталног здравља током трећег таласа пандемије изазване вирусом ковид 19: english - Barzut, Vesna G.; Blanuša, Jelena D.; Knežević, Jasmina D.; Marinković, Gordana Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Приказана студија имала је за циљ поређење психолошког функционисања људи са различитим степеном искуства са инфекцијом вируса короне у другој години пандемије (од фебруара до јуна 2021), као и да утврди улогу психолошке нефлексибилности у доживљеном нивоу дистреса. У студији је учествовало 860 испитаника (753 испитаника женског пола, од тога је 429 било заражено ковидом 19). Резултати су показали да испитаници чији су ближњи били хоспитализовани током пандемије показују више нивое стреса. Са друге стране, опорављени од инфекције ковидом 19 показали су виши ниво анксиозности и нижи ниво стреса у поређењу са испитаницима који нису имали инфекцију. Секвенцијална анализа медијације показала је да психолошка нефлексибилност има директне и индиректне ефекте на ниво дистреса (путем хроничног умора и субјективног благостања). Ова студија даје додатну потпору тези о значају психолошке флексибилности у очувању менталног здравља, чак и током тешких околности каква је пандемија ковида 19.
Keywords: ковид 19; ментално здравље; субјективно благостање; психолошка нефлексибилност