Историјски развој образовања и науке у Србији с краја ХVIII и прве половине ХIХ века - Ivković, Nikola M.; Maksimović, Nebojiša M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду смо се фокусирали на период позног XVIII и прве половине XIX века. Истраживањем смо уочили призму настанка српске државе и с тим у вези развој образовања и институционализацију науке. Настанак модерне науке у Србији, можемо у фрагментима посматрати и пратити од средњег века до модерног доба. Период од  XV до  XVIII века, међутим, означио је скоро потпуну стагнацију на свим пољима, па тако и на пољу науке. Турско освајање Балкана пресекло је развој интелектуалне мисли средњег века и тиме српски народ одвојилo од европских ренесансних струјања. Савремени почетак образовања и научног развоја хронолошки је повезан са устанцима 1804. и 1815. године. Догађаји који су покренули превирања у XVIII веку били су основа развоја образовања, а онда и науке кроз рани XIX век. Управо стога, посматрање развоја образовања у хронолошком периоду позног XVIII и почетка XIX века открива основе модерне науке у Србији. Радом се закључује да је развој државности био тесно повезан са развојем образовања и науке, а да су кључни делатници тих процеса разумевали значај оспособљености управитеља државе и научног прогреса за настанак једне нације. Оспособљеност се, у том смислу, разумевала као образовни напредак појединца, а тиме и напредак заједнице.
Keywords: наука; Доситеј; Вук; Велика школа; Лицеј; Сретењски устав