Детерминанте демографског старења у Републици Србији - Milosavljević, Saša A.; Medojević, Jovo M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација и има негативне последице на укупан развитак државе. Процес демографског старења у Републици Србији траје деценијама и резултирао је чињеницом да се становништво државе данас сврстава у демографски најстарије популације у свету. Удео старијих особа је изнад републичког просека у две трећине општина у Србији, а уочљиве су и велике регионалне разлике. Повећање удела старе популације у укупној популацији неминовно је довело до увећања просечне старости становништва и индекса старења. Бројна су и социјална питања која се интензивирају у условима старења као што су: старосна дискриминација, учешће старијих у друштву и породично насиље над старијим особама. Циљ рада је објективно сагледавање и анализирање овог демографског процеса на основу доступних пописних података и других релевантних извора. Резултати показују да ће се процес демографског старења интензивирати у будућности, као и да ће се наставити старење старог становништва.
Keywords: становништво; старосна структура; старење; Србија