Узречице као транслатолошки изазов (на грађи Његошевог спева "Шћепан Мали" и руских превода) - Bajović, Jelena R.; Stoiljković, Vasilije S.; Jovanović, Jelena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У овом раду разматрају се могућности превођења узречица на сродни словенски језик (са српског на руски) на грађи Његошевог спева Шћепан Мали и руских превода Владимира Корнилова и Олега Мраморнова. Узречице су карактеристичне за српски културолошки код и национално биће, a Његош их богато користи у Шћепану Малом. Руски превод упечатљиво показује диференцијацију заступљености наведеног жанра у језичкој слици света и фразеолошком фонду двају словенских језика.
Keywords: Петар II Петровић Његош; спев; фразеолошки жанрови; узречице; руски превод