Теоријска промишљања романтизма - Aleksić, Slađana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Промене које је донео романтизам у схватању литературе не значе само смену класицистичког раздобља. Рушећи нормативност као вид односа према стваралаштву, романтичари су истакли принцип: колико писаца толико извора правила. На тај начин се отворио пут ка превласти једне друге поетике, дескриптивне, која је и у наше време остала доминантна. Један од најважнијих резултата који је романтизам донео у изучавању литературе јесте оријентација на изучавање конкретних литерарних феномена. Та оријентација у први план истиче могућности проучавања конкретних појава које нуде дисциплине књижевна критика и историја књижевности. У раду су изложени романтичарски поетички ставови и теоријска промишљања романтизма.
Keywords: ентузијастичка поетика; категорија бесконачног; светски бол; чудесно; имагинација