О разликовним одликама стварања речи - Kovačević, Borko N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се представљају одлике стварања речи, које овај начин настанка лексема диференцирају од творбе речи, схваћене као грађење речи путем типичних морфолошких процеса. Конкретно, анализирају се сливање, краћење и акронимизација, а као разликовне одлике ових процеса у односу на творбене процесе истичу се креативност, интенционалност грађења речи и (семантичка) непрозирност, као и редукција форме. Закључује се да је у случају опозиције између стварања речи и творбе речи, ипак исправније говорити о прототипичним категоријама, односно о прототипичним (разликовним) одликама процеса стварања речи.
Keywords: стварање речи; творба речи; сливање; краћење; акронимизација