Римски путеви и њихов значај за развој привреде на југу Горње Мезије - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се презентују подаци који указују, поред двије основне комуникације (Наисус–Лисус, Нарона – municipium DD – Скупи), на правце споредних путева (viae vicinales) мање значајних по конструкцији, али економски веома важних за развој рударства, трговине и занатства на југу Горње Мезије. Они су значајни и отуда што су повезивали насеља или рударске центре у унутрашњости провинције Горње Мезије са главним центрима и укључивали се на прворазредне магистралне правце који су уздуж и попријеко пресијецали Косово и Метохију, а на постојање таквих путева указују њихови сачувани фрагменти као и остаци већег броја насеља изван подручја главних комуникација. За утврђивање траса и проучавање путних комуникација на југу Горње Мезије служили су нам писани антички извори, тзв. итинерари или картографски приручници, као и остаци путева и миљоказа са самог терена. На основу материјалних доказа стиче се поузданија слика регионалног римског пута и новооткривених траса на југу Горње Мезије, односно могу да се предложе могућности за потпуно нову интерпретацију релевантну за овај проблем. Усвојени научни метод заснован је на историјским изворима те археолошким и епиграфским подацима са терена.
Keywords: римске комуникације; римски локални пут; привреда (рударство, трговина, занатство); путне станице; Горња Мезија