Нишка кредитна банка између два светска рата - Becić, Ivan M.; Antić, Dejan D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Први светски рат пореметио је привредне односе у целом свету, а ниво производње у Европи вратио је читаву деценију уназад. Економске последице рата поготово су се осећале у оним државама на чијој територији су вођене ратне операције или на територијама које су биле окупиране. На простору Краљевине СХС, нарочито на територији некадашње Краљевине Србије, рат је оставио дубоке последице. Хронични недостатак капитала управљао је привреднике ка удруживању ради остваривања својих интереса. На примеру Нишке кредитне банке могуће је приметити еволуцију од једне трговачко-угоститељске задруге до новчаног завода, који је био стабилан у свом пословању и који је својим акционарима доносио невелику, али сигурну зараду. На овај начин, историјат Нишке кредитне банке представља праву „студију случаја“ у погледу сазревања одређене групе привредника, која је, пративши привредне токове у својој држави, променила основну делатност и посветила се раду на финансијски исплативијим пословима.
Keywords: Нишка механско-кафанска задруга; Нишка кредитна банка; есконт; велика економска криза; криза поверења