Проблем преводивости партиципа са немачког на српски језик - Redžović, Elma H. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Партицип се налази између више фронтова, између морфологије и синтаксе, а, пре свега, између врста речи као што су глагол и придев. У немачком језику то дуже време представља проблем, а то како су партиципи распоређени или у глаголе или у придеве може се видети и у граматикама писаним од XVIII века па надаље. Краћа анализа и контрастивно поређење граматичке категорије партиципа у немачком са одговарајућим еквивалентима у српском језику, те илустровање могућих одступања током превођења немачких партиципа и конструкција на српски језик, представљају полазне тачке предмета истраживања. Са циљем контрастивне анализе реализовано је истраживање на паралелном корпусу, роману Der Zauberberg аутора Томаса Мана (Thomas Mann) и његовом преводу на српски језик – Чаробни брег (прев. М. Ђорђевић и Н. Половина).
Keywords: партицип; немачки језик; еквивалентност; контрастивна анализа; превођење