Трагом једне фотографије – табло матураната Српске православне богословско-учитељске школе у Призрену 1896. године - Novakov, Aleksandra Ž. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Предмет овог рада су животописи личности које се налазе на фотографији, односно таблоу матураната Српске православне богословско-учитељске школе у Призрену из 1896. године. Реч је о првој генерацији која је завршила шестогодишњу школу (1891–1896). Интенција је да се прикажу животни путеви наставника и ученика Богословије, као и њихов допринос просвети, цркви, теологији, култури, књижевности, етнологији и науци. Биће речи о томе да ли је Богословија испунила свој циљ да створи свештенички и учитељски кадар, тј. парохијску и школску мрежу која би омогућила опстанак православне српске заједнице у Старој Србији, која се налазила на удару албанске анархије и бугарске пропаганде.
Keywords: Богословија; Призрен; наставници; ученици; фотографија; табло; учитељ; свештеник