Књижевна критика Миленка Матицког - Đuričković, Milutin B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Циљ овог рада је да осветли књижевнокритичку мисао и делатност Миленка Матицког (1936–2001), познатог писца за младе, али и за одрасле читаоце. У сталном додиру с литературом, у својству уредника Политике за децу, Матицки је своје књижевнокритичке прилоге заснивао, пре свега, на строгој селекцији и валидним естетско-уметничким критеријумима, показујући притом поетичке афинитете и познавање књижевнотеоријских и методолошких параметара, чиме је потврдио своју стваралачку агилност и присуство на ондашњој југословенској литерарној сцени. Рад показује да је књижевна критика Миленка Матицког, и поред свог стручног квалитета и несумњивe вредности, ипак остала у сенци његове прозне уметности намењене првенствено младим читаоцима.
Keywords: књижевна критика; поетика; стил; језик