Васпитнообразовна ефикасност и најчешћи реметилачки фактори наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања у старијим разредима основне школе - Milenović, Hadži Živorad M.; Vidaković, Hadži Miloš V.; Petrović, Jelena S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Коаутори у раду проучавају васпитнообразовну ефикасност и најчешће реметилачке факторе ефикасније реализације наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања у старијим разредима основне школе. У истраживању се пошло од опште претпоставке да настава Физичког и здравственог васпитања и образовања значајно доприноси расту, развоју, здрављу, васпитању и образовању ученика/ученица, али да се недовољно ефикасно реализује, као и од посебних претпоставки да ће истраживањем бити издвојени фактори који указују на васпитнообразовну ефикасност и најчешће реметилачке факторе ефикасније реализације наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања, те да на такве процене ученика/ученица различито утичу разред који похађају, успех из наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања и општи успех у претходном полугодишту, али и од активног бављења спортом. Истраживање је спроведено у јануару 2023. на узорку од 101 ученика у Основној школи „Кирило Савић“ у Ивањици. Подаци прикупљени Скалером – ВОЕ-НРФЕР-НФЗВО (α = 0,602) обрађени су факторском анализом, анализом варијансе и Ман Витнијевим У тестом. Факторском анализом издвојено је пет фактора који указују на васпитнообразовну ефикасност и најчешће реметилачке факторе наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања (неравномерно бављење различитим спортовима насупрот проценама ученика/ученица о васпитнообразовној ефикасности наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања, ефикасност наставе, значај активног тренирања спорта, бављење фудбалом насупрот проценама ученика/ученица о васпитнообразовној ефикасности наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања и безбедност ученика/ученица). Анализом варијансе утврђено је да на овакве процене ученика/ученица значајно не утиче разред који похађају, успех из наставе Физичког и здравственог васпитања и образовања и општи успех у претходном полугодишту, док је Ман Витнијевим У тестом утврђено да на овакве процене значајно утиче активно бављење спортом. На основу резултата истраживања дат је предлог иновативног приступа реализацији наставе Физичког и здравственог васпитања у основној школи, према иновативним системима и иновативним дидактичко-методичким моделима наставе.
Keywords: Физичко и здравствено васпитањe и образовањe; циљеви наставе; задаци наставе; исходи наставе; вредновање наставе; најчешће предности наставе; могући недостаци наставе