Ставови родитеља деце типичног развоја према инклузији деце са тешкоћама у развоју у основним школама на подручју Општине Грачаница - Kompirović, Tatjana P.; Radojević, Tatjana S.; Pavlović, Marija D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се разматрају основни конструктивни и педагошки аспекти у вези са ставовима родитеља деце типичног развоја према инклузији и важности укључивања деце са тешкоћама у развоју у редовни образовни систем. Инклузија је процес који промовише универзално прихватање и осећај припадности за све ученике, а не само физичко укључивање деце са тешкоћама у развоју у редован систем образовања. Да би се дете са тешкоћама у развоју што успешније укључило у редован систем образовања, неопходна је синхронизована сарадња школе, са једне стране, и родитеља деце са тешкоћама у развоју али и родитеља деце типичног развоја, са друге стране. Узимајући то у обзир, јасна је важност ставова родитеља деце типичног развоја према инклузији.Сходно томе, рад је имао за циљ теоријско-емпиријско утврђивање и објашњење ставова родитеља деце типичног развоја према инклузији и важности укључивања деце са тешкоћама у развоју у редовни образовни систем. Узорак истраживања чинили су родитељи деце типичног развоја (N = 205) са подручја Косова и Метохије, из Општине Грачаница. Подаци су обрађени дескриптивном статистиком, на основу упитника који је конструисан за потребе истраживања.Резултати истраживања показују да у испитиваном узорку родитеља деце типичног развоја постоје два поларитета ставова према инклузији и укључивању деце са тешкоћама у развоју у редовно образовање, што приказује да је неопходно непрестано радити на подизању свести јавног мњења о важности инклузије и њеном значају за сву децу, али и обезбеђивању и побољшању услова за њену пуну примену.
Keywords: инклузија; инклузивно образовање; деца са тешкоћама у развоју; ставови родитеља деце типичног развоја