Између изузетности и традиције: слике сабора и Тајне вечере и посвета цркве у Сопоћанима - Milanović, Vesna D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се разматра део иконографског програма у припрати репрезентативне црквене задужбине српског краља Уроша I посвећене Светој Тројици. Распоредом је везан за средишње поље зида над улазом у наос и чини фокусно место одговарајуће целине. Обухвата тематски сегмент с групом представа које се, на основу данашњих знања о ликовној грађи, могу сврстати у категорију новина и изузетних решења. Циклус Васељенских сабора, с прикљученим српским сабором, и Тајна вечера, као језгро групе, посматрају се из угла из којег претходно нису осветљени. Неуобичајена селекција сцена и јединствени склоп тематске групе постају јаснији када се утврди њено место на окосници, што повезује три важне „тачке“ сопоћанске просторне и програмске структуре на оси запад–исток. Поенту разматрања чинио би налаз о нарочитој спрези тематског репертоара с посветом цркве и рецепција те спреге као својеврсног полазишта у поступку осмишљавања и уобличавања значењски вишеслојне целине – свесно одабраног конвенционалног оквира и „покрића“ за смеле надградње.
Keywords: Сопоћани (припрата, улаз у цркву); слике сабора; Тајна вечера; Педесетница; Света Тројица; посвета цркве; тематски (иконографски) програм