Женски принцип у Жени од слонове кости Иве Андрића - Ahmetagić, Jasmina M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Кратку причу Иве Андрића Жена од слонове кости тумачимо овде у контексту Јунгове интерпретације снова и теорије архетипова. У средишту приче налази се кошмарни сан, у коме се јунак сусреће са архетипском фигуром, анимом, која је заправо препокрила читав његов унутрашњи простор – приступамо анализи сна, у настојању да психолошку динамику јунака објаснимо доводећи у везу свесни и несвесни део његове личности. Несвесно се и покреће како би сневачу показало оно што он о себи не зна: да он сам саботира своје емотивне односе. Без разумевања сна читалац може погрешити чак и у жанровском одређењу приче, чиме се потврђује његова структурална и семантичка важност за ову кратку Андрићеву причу.
Keywords: Иво Андрић; Жена од слонове кости; анима; снови; женски принцип