Посета краља Петра I Карађорђевића Цариграду 1910. године - Zarković, Vesna S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
У раду се говори о посети краља Петра I Карађорђевића турском султану Мехмеду V Решаду. На повратку из Русије у пролеће 1910. године српска делегација, предвођена краљем, боравила је у Цариграду, где је наишла на срдачан пријем султана, обичних људи и хришћанског становништва престонице. Чланови делегације били су уверени да ће Турска остати на путу побољшања српско-турских веза, пријатељског договора и јачања економских односа. Та намера истакнута је у званичном саопштењу Порте у којем је изричито било наглашено да је на конференцијама министара спољних послова ових земаља постигнута потпуна сагласност и да ће турска страна изаћи у сусрет српским жељама за јачањем економско-трговинских односа. За Краљевину Србију било је од великог значаја то што су отклоњене политичке препреке које су до тог времена постојале у вези са изградњом јадранске железнице. Поред тога, постигнути су практични резултати, јер су турски званичници изразили спремност да пруже највеће могуће погодности које би допринеле извозу српске робе преко Солуна. Посета Цариграду имала је успеха и у црквеном погледу, јер је непосредно пред краљев долазак за епископа Велешко-дебарске епархије изабран Србин Варнава Росић. Сусрет двојице владара изазвао је велику пажњу у дипломатским круговима европских држава, нарочито Аустроугарске, чија је штампа објављивала тенденциозне информације.
Keywords: краљ Петар I Карађорђевић; султан Мехмед V Решад; Србија; Османско царство; Цариград; посета