Предизборна кампања у радио и ТВ програму на румунском језику Јавног сервиса Војводине - Spariosu, Laura G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Циљ овог рада је истражити на који начин се извештава о предизборној кампањи у радио и ТВ програму на румунском језику Јавног сервиса Војводине. У том смислу, анализирани су прилози на ову тему у 14 радијских и 14 ТВ централних информативних емисија емитованих марта месеца 2022. године. У истраживању је коришћена квантитативно-квалитативна метода анализе садржаја медијског дискурса и компаративна метода, а састављен је и кодни лист који обухвата следеће категорије: датум, медиј, трајање прилога, објављивање прилога (у предизборном блоку или ван блока), тема, ауторство, жанр, аудио-визуелна опрема, повод извештавања, локација, субјекат, персонализација субјекта, страначка припадност субјекта, назив партије субјекта, објекат, персонализација објекта, страначка припадност објекта, назив партије објекта, однос субјекта према објекту, начин оглашавања у кампањи, напомене. Анализа резултата показала је да је упркос тежњи новинара да благовремено информишу аудиторијум о активностима политичких странака, ово урађено путем једноставних форми, најчешће вести, без критичког приступа. Такође, највише простора уступљено је предизборној кампањи у Београду и другим местима у Србији, занемаривши Нови Сад и Војводину, као и места у којима је румунска заједница значајније заступљена. У анализираним прилозима најчешће се извештава о актуелним догађајима, са акцентом на активностима републичких функционера и кандидата на председничким изборима. Најзаступљенији политичар је Александар Вучић, а политичка партија СНС. Ово не можемо сматрати примером добре праксе из разлога што Јавни сервис мора бити у служби грађана који га оснивају и финансирају, а не само једне странке. Ипак, похваљујемо напор да се о кампањи извештава у оквиру изборног блока, чиме се спречава злоупотреба положаја и предупређује оглашавање званичника са позиције на власти.
Keywords: предизборна кампања; јавни сервис; радио-програм; ТВ програм; румунски језик