Популарност онлајн наставе енглеског језика као страног са ученицима пореклом из Источне Азије: перцепција наставника - Zečević, Snežana M.; Biševac, Enes B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Предмет истраживања овог рада је упознавање са основним разлозима наставника за рад у онлајн настави енглеског језика као страног са ученицима пореклом из Источне Азије и њеним предностима, како би се открили узроци велике популарности ове врсте посла. То је урађено реализацијом следећих циљева: 1) проверени су најчешћи разлози због којих се појединци масовно опредељују за држање часова на онлајн платформама за учење енглеског језика, које су актуелне међу ученицима пореклом из Источне Азије, и 2) испитане су предности овог окружења и начина рада из перспективе ангажованих наставника. Реч је о студији пресека, за чије потребе је спроведено квантитативно истраживање тако што је састављен упитник самоперцепције, којим је анкетиран 151 испитаник из бројних држава широм света. Прикупљени подаци обрађени су помоћу SPSS 22.0 програма, а резултати су показали следеће: 1) неки од најчешћих разлога испитаника за рад у онлајн настави енглеског језика као страног са ученицима пореклом из Источне Азије су: флексибилно радно време, рад од куће, лако запослење и упознавање нових људи и култура, и 2) најизраженије предности рада у оваквом окружењу из перспективе наставника су: већи комфор приликом рада, флексибилно радно време, задовољавајућа зарада, контакт са страним земљама и културама и мање стресно окружење за рад у настави језика.
Keywords: енглески језик; онлајн настава; Источна Азија; интересовање; популарност