Циклус светог Димитрија у Пећкој патријаршији - III - - Pajić, Sanja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се указује на иконографске одлике циклуса Светог Димитрија у истоименој цркви у Пећкој патријаршији. Ове фреске нису до сада детаљније анализиране, нити су сагледане у ширем контексту публикованих илустрованих житија светитеља. Од некадашњих осам тема, насликаних на северном и јужном зиду наоса, сачувано је шест композиција. О илустрацијама на северном зиду из 1322–24. године, односно из времена обнове 1619/20. године, било је речи у претходним радовима. Преостале две сцене на јужном зиду – Успење Светог Димитрија и Свети Димитрије спасава Солун од непријатеља – делимично пресликане, припадају ретко приказиваним темама у овом циклусу.
Keywords: Свети Димитрије; Пећка патријаршија; житијни циклус; иконографија; Успење Светог Димитрија; Свети Димитрија спасава Солун од непријатеља; Георгије Митрофановић