Мрачна прошлост ропства у америчким плантажним кућама: веб-промоција и перцепције посетилаца из рецензија са веб-странице TripAdvisor - Kavalijeri, Silvija; Koricato, Sara; Frančeski, Valerija (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
На визуелне и језичке презентације туристичких дестинација, које се користе у промотивне сврхе, може утицати њихова примарна функција да привуку нове посетиоце због чега оне нису увек и „објективан израз идентитета неког места“ (Pritchard & Morgan, 2001, стр. 177). Чини се да концепт мрачног туризма савршено одражава везу између терминолошког одабира и културолошких ограничења. Постоји неколико примера локација мрачног туризма који валоризују (или прикривају) догађаје повезане са трагедијом и смрћу, привлачећи туристе који су заинтересовани за (не)језиве детаље на рачун историјске објективности. То је случај и са плантажним кућама у САД, чије се приповедање о ропству често „пере“ и минимизира (нпр. Butler, 2001; Eichstedt & Small, 2002; Harnay, 2022). Ово истраживање имало је за циљ да утврди како посетиоци плантажа, популарних дестинација у САД, перципирају и оцењују презентацију ропства на овим локацијама у односу на оно што је представљено на веб-страницама плантажа. Стога је анализа била двострука: прво, квалитативним мултимодалним истраживањем садржаја поменутих веб-страница требало је да се утврди да ли оне садрже информације о улози робовског рада на плантажама и, друго, корпусном анализом рецензија посетилаца које су објављене на веб-страници TripAdvisor настојало се разјаснити како посетиоци перципирају плантаже као туристичке локације и колики значај придају добијању тачних, искрених информација о бруталности ропства током посета. Овакав приступ мешовитих метода омогућава истраживачима да дати феномен сагледају из две супротне, али повезане перспективе, и то перспективе стручњака који званично промовишу посету путем веб-страница и перспективе посетилаца који деле своја лична искуства и осећања.
Keywords: корпусна лингвистика; мрачни туризам; плантажне куће; TripAdvisor; ропство