Једно писмо барона Енгелсхофена патријарху Арсенију IV из 1743. године - Popović, Aleksa M.; Mušikić Popović, Ilinka B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду је представљено писмо барона Енгелсхофена упућено крајем 1743. године патријарху Арсенију IV (Јовановићу Шакабенти), у ком се разматра питање сазива Српског народно-црквеног сабора 1744. године. Барон Енгелсхофен овде информише патријарха о свом постављењу за царског комесара на Сабору, наводи основ за сазивање Сабора и тражи од патријарха да се одреде тачан датум и број и имена посланика (депутирата) на Сабору. У историографији је Сабор 1744. године прихваћен као један од најзначајнијих, јер је на њему објављена и потврда Српских привилегија од Марије Терезије и њихов превод на српски (тј. славјаносербски) језик. Аутори сматрaју да документ који је приложен проширује сазнања о функционисању српских привилегијалних питања у Хабзбуршкој монархији током XVIII века.
Keywords: Српски народно-црквени сабор; Хабзбуршка монархија; администрација; Привилегије; XVIII век