Фигуре понављања као кохезивни механизам у Савином Житију Светог Симеона - Jekić, Sara R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У средишту нашег истраживања нашле су се фигуре понављања као кохезивни механизам у Савином Житију Светог Симеона. На основу репрезентативних примера, методом рада на тексту, индуктивним и дедуктивним закључивањем, али и повезивањем науке о књижевности и лингвистике текста, настојаћемо да покажемо да ли је и у коликој мери присуство фигура понављања доприносило већој повезаности и кохерентности текста. Стога, наша се анализа неће сводити само на ниже текстуалне целине него и на оне више, као што су пасус, поглавља и текст у целини, чиме ћемо настојати да проникнемо у смисао његове целокупне организације. С обзиром на то да су за текстуалну анализу најважнија лексичка и синтаксичка понављања, тј. фигуре које настају понављањем лексема, синтагми или реченица, оне су се превасходно и нашле у фокусу истраживања.
Keywords: Свети Сава; житије; српска црквена књижевност; лингвистика текста; кохезија; кохеренција; фигуре понављања