Манастир Милешева: анализа и уклапање фрагмената фресака и израда копија спојених уломака - Popović, Bojan M.; Milosavljević, Dejan A.; Marić Stojanović, Milica D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Приликом рада на фрагментима фресака из Милешеве остварене су конзервација, делимична реконструкција путем уклапања, анализа бојеног слоја и израда копија успостављених целина. Понуђено је иконографско решење и потражено је у оквиру програма храма. Поред делимично састављеног лица уклопљени су делови колосалне шаке, оба из XIII века, део попрсја монаха из XVI века, као и два остатка натписа. Уклапање делимично очуваног лица било је повод да се још једном размотри моделација ликова Милешеве, док су делови колосалне фигуре Христа водили ка могућем новом сагледавању иконографије источног зида припрате, према којој би се изнад Распећа налазила некада представа Христа, коме је Милешевски храм био посвећен. Установљена је употреба цинабарита и лапис лазулија, уз уобичајене земљане пигменте. Уломак на коме је потврђена употреба златног 24-каратног листића одговара истом приступу у позлаћивању нимбова припрате.
Keywords: Милешева; фрагменти фресака; колосална Христова фигура; Распеће; хемијска анализа