Значај интеркултуралне комуникације у савременом пословању - Bakić Mirić, Nataša M.; Janković, Anita V.; Erkinovič Gaipov, Davronžon (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Један од главних циљева модерног пословања је промоција контаката међу људима којa подразумева потребу за познавањем и разумевањем других култура. Стога су на данашњем глобализованом тржишту интеркултурални тимски рад и сарадња од суштинског значаја за успех пословања. Међутим, интеркултурална сарадња није нимало једноставна, будући да многи проблеми настају у раду и/или животу у страном окружењу јер је комуникација условљена познавањем различитих култура. Користећи Хофстедове и Томпенарсове моделе димензија културе, овај рад ће анализирати утицај културе на пословну интеркултуралну комуникацију као и културолошке разлике које се, иако на први поглед изгледају као универзалне, заправо, у великој мери разликују и тиме утичу на пословање.
Keywords: пословање; интеркултурална комуникација; култура; димензије културе