Георгије Пахимер о невестама краља Милутина и улози краљице Јелене - Stanković, Vlada M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Значај политичких бракова за положај и укупну политику српског краља Милутина заузимају значајно место у обимном историјском делу ученог византијског писца, мислиоца и филозофа Георгија Пахимера. Од посебне је важности Пахимеров јединствени податак о позицији и улози Милутинове мајке, краљице Јелене, који потврђује њено специфично место у оквиру српске владајуће породице, уз синове Драгутина и Милутина, као и Пахимерово непревазиђено познавање односа унутар српског владајућег рода.
Keywords: краљ Милутин; Георгије Пахимер; краљица Јелена; политички бракови; Симонида; византијско-српски односи; уједињење