Организација и рад Суда Округа чачанског 1840-их - Popović, Miroslav M.; Miličić, Kristina R (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Циљ рада је да се представе организација и рад Суда Округа чачанског 1840-их година. Изворну грађу представљају извештаји Министарства правде, са статистичким подацима, и листе чиновника са информацијама о запосленима, те шематизам и Попис пореских глава, општина и примирителних судова у Кнежевини Србији из 1839. године. У овом раду биће анализирани подаци који говоре о природи предмета који су вођени на овом суду. Такође, биће извршена и компарација у односу на остале окружне судове у земљи у току посматраног периода. Биће представљени и основни подаци о трошковима који су одређивани за овај суд и износима који су били депоновани при овом суду као и онима који су чувани на име пупиларних маса. Чланови Чачанског окружног суда били су слабијег образовања, али људи са великим искуством у вршењу државних послова. Ниже особље имало је завршене махом нормалне школе или гимназију, што је било довољно за вршење дужности. Махом су то били људи рођени и школовани у Србији, који  су били родом и који су претходно радили у истом или суседним окрузима, мада је било и оних из удаљенијих округа. Добар део особља био је лишен службе 1842. године. То одаје утисак да су често у пограничне округе, удаљене од престонице, попут Чачанског, слати људи проблематични или слабије спреме. Суд је, вероватно, због већег обима посла, имао бројнији персонал, три члана суда, писара и његовог помоћника. Упркос томе, али и чињеници да је Комисија за унапређење судског поступка 1845. године сврстала Чачански суд у списак оптерећених и интервенисала, ефикасност Суда Округа чачанског побољшавала се у наредним годинама, као што је био случај и са неким другим судовима који су нађени пренапрегнутим 1845, попут ћупријског и смедеревског, који су, такође, показивали боље резултате.
Keywords: Кнежевина Србија; судство; статистика; Суд Округа чачанског