Здравствена уверења и здравствена анксиозност као предиктори здравственог понашања током пандемије ковида 19: подаци из Србије - Stanojević, Dragana Z.; Pavićević, Miljana S.; Živković, Tijana Lj.; Radović, Olivera B.; Jaredić, Biljana N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Крај 2019. и почетак 2020. године обележила је појава вируса SARS-Cov-2, који је довео до здравствене кризе широм света. Здравствено превентивно понашање истакнуто је као, у том тренутку, једини облик превенције ширења болести. Фактори који ће довести до тога да се људи придржавају препоручених облика понашања постали су тема истраживања различитих наука. Модел здравствених уверења је доминантан оквир за проучавање здравственог понашања, па самим тим и понашања у односу на ковид 19. Здравствена анксиозност и уверења о болести и превентивном понашању представљају полазну тачку за сагледавање нивоа у коме се појединци придржавају препоручених мера. Основни циљ овог истраживања био је испитати модел у коме су здравствена анксиозност и здравствена уверења предиктори превентивног здравственог понашања у односу на ковид 19. Узорак је састављен од 420 испитаника, већином жена. Онлајн упитник који су испитаници попуњавали састављен је из следећих инструмената: Кратког инвентара здравствене анксиозности, Скале здравствених уверења према ковиду 19 и Скале здравственог понашања у вези са ковидом 19 са две супскале: Заштитом у социјалним контактима и Хигијени. Заштита у социјалним контактима може се предвидети на основу опажене користи од превентивног понашања, опажених баријера, пола и оптерећености испитаника неком хроничном болешћу. Хигијена се може предвидети на основу опажене користи од превентивног понашања, опажених баријера и пола испитаника. Здравствена анксиозност није се показала као значајни предиктор здравственог понашања. У раду су дискутоване теоријске и практичне импликације добијених резултата, који делимично иду у прилог Моделу здравствених уверења. Они нам указују да, ради повећања степена у коме се појединци придржавају здравственог понашања, треба наглашавати користи које имају од превентивног понашања и умањити препреке том понашању.
Keywords: здравствено понашање; здравствена анксиозност; Модел здравствених уверења