Због чега је важна културолошки компетентна комуникација у здравству? - Bakić Mirić, Nataša M.; Kulić, Danijela G.; Bat, Sofija (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Успостављање инклузивније и културолошки компетентније здравствене заштите од изузетног је значаја за здравство уопште јер је право на лечење основно људско право без обзира на легални статус неког лица. Како би се ово спровело, здравствени радници морају бити културолошки спремни за овакве изазове када лече пацијенте из различитих култура који имају другачије погледе на свет, веровања и ставове према болести. Студије у области здравствене заштите показале су да је медицинским радницима потребна додатна обука у културолошки компетентној комуникацији, посебно у етнички хетерогеном окружењу, где потенцијалне баријере као што су различити језици, културолошке норме, историја међу групама, етноцентризам, итд., могу представљати препреке за ефикacнy интеракцију између здравствених радника и пацијената. Овај рад нуди нека решења за могуће недостатке у комуникацији и предлаже вештине и стратегије које би студенти медицине и медицинско особље могли научити кроз обавезне или изборне предмете или пак кроз додатну обуку у болницама. Обуке би укључивале: ћутање, неосуђивање пацијента, прихватање онога што пацијент говори, похвалу пацијента, доступност, давање пацијенту могућности да започне разговор, вођење дискусије, запажањe, подстицање комуникације и парафразирањe. Адекватна културoлoшкa компетенција може осигурати да пацијенти добију негу која им је потребна за здравији живот, без обзира на расу, етничку припадност, пол или сексуалну оријентацију.
Keywords: културолошка компетенција; здравство; здравствeни радници; пацијент