Могућности и изазови у овладавању полисемичном лексиком и фразеологизмима у учењу страног језика на основу аналогних поступака у матерњем језику - Stakić, Mirjana M.; Arsić, Zvezdan M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се указује на неке од потенцијалних проблема у учењу страних језика који могу настати током богаћења лексичког фонда полисемичним речима и фразеологизмима. Циљ је размотрити питање периода када треба започети са њиховим усвајањем у учењу другог језика и указати на неке од методичких могућности које омогућавају да се то реализује. Њихово усвајање захтева константност и континуираност у излагању оваквим лексичким слојевима, а разумевање – тумачење значења у контексту. Потребно је и благовремено започети са богаћењем лексичког фонда ученика оваквим лексичким слојевима. Та благовременост значи да усвајање овакве лексике и лексичких слојева ваља започети на раном узрасту ученика, у почетним фазама учења другог језика, а неки методички поступци, попут дидактички вођене игре, омогућавају да се то реализује. На примеру српског као матерњег језика представљене су различите врсте игара (игре маште и драмске игре: игре пантомиме, игре улога и игре драматизације) које могу послужити и за моделовање игара за учење страног језика и применити се у раду на богаћењу речника полисемичним речима и фразеологизмима и стварању аутентичног контекста који омогућава да ученици схвате пренесено значење у реалној језичкој употреби.
Keywords: учење језика; богаћење речника; полисемичне речи; српски језик; фразеологизми; игре маште и игре драматизације