Функционалне способности деце као фактори школског постигнућа - Đoković, Sanja T.; Kovačević, Tamara R.; Ostojić Zeljković, Sanja B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Постоји низ различитих личних и срединских фактора који могу утицати на школски успех и због тога их је потребно истражити са различитих аспеката. Разумевање фактора који утичу на школско постигнуће ученика представља важан извор сазнања за стратешко планирање и подстицање промена у образовању. Досадашња истраживања идентификовала су велики број фактора релевантних за школски успех ученика и они су углавном покривени ширим категоријама, као што су: породица, школа и личне карактеристике ученика. Циљ истраживања био је да се утврди повезаност школског неуспеха са постигнућима у појединим функционалним способностима као што су: академске вештине (читање, писање), пажња, комуникација (рецептивни и експресивни говор), учествовање на часу и понашање. Узорак је чинило 195 деце оба пола, млађег основношколског узраста. Функционалне способности ученика процењиване су S.I.F.T.E.R. скалом (Screening Instrument for Targeting Educational Risk – Скрининг инструмент за откривање образовног ризика). S.I.F.T.E.R. скала даје веома поуздане податке и о другим функционалним карактеристикама ученика у процесу наставе (академске вештине, пажња, комуникација, учешће у настави и понашање) и представља добар инструмент за предвиђање могућег школског неуспеха. Резултати ове скале недвосмислено упућују на то да ли је дете уопште у образовном ризику, а ако јесте, упућује се на то који видови подршке су му потребни.Резултати су показали да је школско постигнуће у корелацији са свим процењеним функционалним способностима. Коефицијент вишеструке детерминације показао је да се 48% индивидуалних разлика у школском неуспеху деце може објаснити индивидуалним разликама у понуђеном моделу функционалних способности. На основу резултата овог истраживања може се закључити да су пажња и комуникација два најважнија предиктора у анализираном моделу. Суштина откривања и разумевања фактора који доводе до школског неуспеха је у њиховом раном препознавању и предузимању активности које би спречиле академске тешкоће. Тиме би се, свакако, допринело пружању адекватне подршке како деци и њиховим породицама тако и наставницима, школи и широј друштвеној заједници. У Србији још увек није довољно добро разрађен систем пружања додатне подршке за ученике у редовном систему образовања. Веома мали проценат дефектолога ради на позицији стручног сарадника у редовним школама, што сигурно значајно отежава процес добијања додатне подршке за децу којој је то потребно.
Keywords: школско постигнуће; функционалне способности; деца млађег школског узраста; S.I.F.T.E.R. скала