Ставови студената учитељских факултета у Србији о концепту квалитетне школе - Nikolić, Ivko А.; Pelemiš, Vladan M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Да би се одговорило на питање како образовање учинити квалитетнијим у друштву дигиталне ере, значајно је сагледати и ставове и мишљење студената, будућих учитеља, према обележјима квалитетне школе. У ту сврху спроведено је истраживање чији је циљ био да се утврде ставови студената учитељских факултета о концепту квалитетне школе, као и о еманципаторској улози ученика и наставника неопходних за рад у квалитетној школи. Истраживање је спроведено на узорку од 1044 студента учитељских факултета у Србији. У истраживању је примењена Ликертова скала, а приказани су резултати истраживања о концепту квалитетне школе која би сваког ученика водила до успеха. Утврђено је да је еманципаторску улогу ученика најбоље сагледати кроз то колико су они постали актери сопственог вредновања својих постигнућа, односно, колико се они у току студија припремају да прихвате обележја ефикасније концепције школе у којој ће сваки ученик у њој бити успешан. Резултати пружају доста поуздану основу у моделовању квалитетне школе и делотворне наставе која би ученике подстицала и водила до успеха према њиховим индивидуалним могућностима.
Keywords: мишљење студената; концепција; школе; еманципаторска улога ученика