Лексичке сливенице у српском језику: анализа морфосемантичке прозирности - Tomić, Gorica R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду испитујемо морфосемантичку прозирност двеју група лексичких сливеница у савременом српском језику (тј. хумористично-сатиричних сливеница и сливеница у називима брендова) примењујући типологију четири технике лексичког сливања – потпуног, контурног, полупотпуног и фрагментног сливања – којима се добијају различити нивои морфосемантичке прозирности сливеница, а коју је у раду на тему немачких сатиричних сливеница и сливеница у називима брендова предложила ауторка Ронебергер-Сиболд (2006, стр. 168–169). Циљ рада јесте да се испита да ли су језички корисници или, прецизније речено, језички ствараоци као што су хумористи, сатиричари, новинари, маркетиншке агенције, мали и велики произвођачи и сл. свесни различитих нивоа морфосемантичке прозирности сливеница које је могуће произвести горенаведеним техникама сливања, односно да ли су способни да их употребе у остваривању различитих комуникативних намера. Резултати квалитативне и квантитативне анализе даље се упоређују са резултатима до којих је дошла Ронебергер-Сиболд (2006) у немачком језику на корпусу од 612 сливеница, у намери да се испитају сличности и разлике у употреби четири технике сливања у двама типолошки различитим језицима. Истраживачку грађу чине 202 хумористично-сатиричне сливенице и 102 сливенице у називима најразноврснијих брендова, прикупљене једним делом из постојеће литературе на тему сливеница у савременом српском језику, а другим делом из извора као што су књижевна дела, (новински) медији, хумористично-сатиричне емисије, званични веб-сајтови произвођача и сл., односно кроз теренско истраживање. Резултати анализе показују да творци српских сливеница не само да поседују свест о различитим нивоима морфосемантичке прозирности које је могуће произвести применом четири технике сливања већ и да их зналачки користе у намери да извргну подсмеху различите људе и догађаје, да освесте заблуде и (по)грешке у мишљењу и делању, да забаве, да скрену пажњу потенцијалних потрошача на себе, своје производе и(ли) услуге, итд. Анализа је показала да у хумористично-сатиричним сливеницама доминира употреба техника као што су потпуно и контурно сливање којима се остварује већа прозирност форме и семантике, односно да су у називима брендова доминантне технике полупотпуно и фрагментно сливање којима се остварује мања морфосемантичка прозирност сливенице. Поређење овде добијених резултата са онима до којих је дошла Ронебергер-Сиболд (2006) у немачком језику показало је да језички ствараоци у савременом српском језику преферирају употребу истих техника сливања у стварању двеју група сливеница као и ствараоци немачких сливеница, премда не у истом обиму
Keywords: лексичке сливенице; ванграматичка морфологија; морфо-семантичка прозирност; српски језик