Образовање за запошљивост у индустрији здравственог туризма: допринос наставе енглеског језика развоју меких вештина - Radovanović, Aleksandra M.; Mitrović, Aleksandra B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Упоредо са растућим захтевима на тржишту туризма и угоститељства, меке вештине се све чешће наводе као главни предуслови запошљивости. Стога овај рад има за циљ да испита перцепције студената здравственог туризма о меким вештинама које поседују, са нагласком на доприносу курсева енглеског језика њиховом развоју. Подаци су прикупљени применом упитника усмереног на испитивање 12 меких вештина које се наводе као најпотребније за укључивање на тржиште рада (здравственог) туризма. Према проценама студената, њихове меке вештине су на просечном до умерено високом нивоу развоја. Исто тако, уочен је просечан до умерено висок ниво доприноса наставе енглеског језика. Ови налази указују на то да постоји много простора за побољшање, те због свог информативног карактера могу бити од користи различитим актерима образовног процеса. С једне стране, испитивање је показало да курсеви језика имају благотворан утицај на развијање меких вештина, а с друге стране, омогућило је релативно добар приказ побољшања која у овом погледу ваља начинити.
Keywords: меке вештине; индустрија здравственог туризма; енглески језик за потребе здравственог туризма; запошљивост