Владавина Николаја Чаушескуа и њена трагична епизода током Румунске децембарске револуције - Sporea, Danijel G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У децембру 1989. године на улице су изашле хиљаде румунских грађана, чиме су започете демонстрације против политике Николаја Чаушескуа. Оваква ситуација не представља изненађење – пре извесног времена иста је виђена у земљама Варшавског пакта које су деценијама тавориле у идеологијама комунизма и једнопартијског система, борећи се притом да ову еру за собом затворе. Наведене побуне су кроз почетне демонстрације иницирале пад актуелних режима, због чега је тадашња политичка елита често хистерично одговарала репресијом и политичким насиљем. Румунија је, као последња земља из централно-источног блока, на најрепресивнији начин започела промене и окончала еру комунизма. Оно што даје аутентичност овој транзицији јесте понашање Николаја Чаушескуа, председника тадашње Румуније, који је споменуте догађаје у суседним земљама игнорисао. Почетна побуна румунског народа, којој је Чаушеску видно пркосио не слутећи да ће му она пресудити, напослетку се десила и у крви окончала његову владавину. Ослањајући се на широку и разнолику лепезу изворних података, у овом раду ћемо настојати да историографију Румунске револуције прикажемо на аутентичан начин, из перспективе садашњег тренутка. Полазну основу за рад представља концептуална анализа владавине Николаја Чаушескуа – од самих почетака, преко карактеристичних периода, па све до године завршетка. Његова владавина, од стране осталих држава Варшавског пакта окарактерисана као најтежи облик комунизма, довела је до насиља и револуционарних нереда који су за собом оставили крвав траг у историји Румуније. Неке од изнетих теза, попут државног удара, завере или стране интервенције, које су приказане као узрок пада Чаушескуовог режима, отвориле су простор за многа размишљања. Но, чини се да је реална слика много једноставнија: народ Румуније је, након најтежег периода штедње, сиромаштва и тортуре, устао против диктаторског режима који је негирао елементарне друштвено-хуманистичке вредности.
Keywords: Румунија; комунизам; Чаушеску; диктатура; децембар 1989. године; протести; револуција