Породица као контекст информалног образовања - Popović, Daliborka R.; Minić, Vesna Lj.; Popović, Milica D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Због измењених друштвених околности и све снажније улоге информалног образовања у процесу развоја личности, циљ рада је усмерен на сагледавање значаја породичног деловања, које, судећи по дужини деловања на личност, заузима најдоминантнију улогу у информалном образовању. Полазећи од чињенице да је породица први и доживотни систем за дете, само са измењеним улогама у различитим животним циклусима, учињен је покушај указивања на кључне тачке деловања на породицу, али и на дете од стране породице, у функцији, пре свега, просоцијалног развоја. Просоцијални развој се одвија моделовањем детета родитељским понашањима кроз која се изражава пожељан систем вредности. Посматрајући породицу као васпитача, али и васпитаника у информалном образовању, у раду је наглашена потреба праћења поступака који имају научно и стручно утемељење, уз опрез од „падања под утицај“ имплицитних теорија васпитања које се промовишу на друштвеним мрежама и у неким „модерним“ друштвеним групама. У том смислу, истиче се неопходност подршке породици у васпитном деловању и животно практичним активностима, које представљају једро и језгро информалног образовања у породичном контексту.
Keywords: информално образовање; породица; вредности; информално учење