Матичне књиге православних храмова у Топлици с краја XIX и почетком XX века као историјски извор - Stanojević, Saša D.; Marsenić, Miloš M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Црквене матичне књиге су значајан историјски извор за демографе и историчаре. Оне садрже различите податке од важности за истраживаче: рођења, венчања и умирања појединачних особа, датуме, имена, презимена, занимања, болести и др. У раду је анализирана архивска грађа кроз сачуване матичне књиге храмова Српске православне цркве у топличком крају. Појединачне матичне књиге рођених, венчаних и умрлих лица су део Збирке матичних књига Историјског архива Топлице у Прокупљу. На основу разноврсних података које садрже, ова оригинална документарна грађа представља захвалан материјал за истраживање не само овог простора већ и за шире демографске прилике, будући да су опустели новоослобођени крајеви Србије од 1878. године насељавани становништвом из разних крајева српског етничког простора.
Keywords: Топлица; 1878–1918; матичне књиге; православни храмови; архивска грађа