Карактеристике и проблеми професионалног и стручног усавршавања наставника у земљама Балкана - Vučinić, Dragiša S.; Đurić, Igor R.; Andrić, Aleksandra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Опште је прихваћено становиште да квалитет наставе у значајној мери доприноси квалитету целокупног образовног процеса. Један од кључних чинилаца квалитета наставе јесте наставник, чије особине, улоге, стил наставног рада, али и професионални развој и усавршавање представљају увек актуелни предмет истраживања, не само у педагогији већ и у другим друштвеним и хуманистичким наукама. У овом раду представљене су карактеристике и проблеми професионалног и стручног усавршавања наставника у неколико земаља Балкана. Компаративно-критичком анализом упоређивани су програми стручног и професионалног усавршавања наставника у нашој земљи са програмима у Црној Гори, Северној Македонији, БиХ, Хрватској, Бугарској, Грчкој и Албанији. Циљ анализе био је да се утврде карактеристике поменутих програма, њихове међусобне сличности и разлике, као и евентуални проблеми у њиховој организацији и реализацији, што би помогло унапређивању програма професионалног и стручног усавршавања наставника у нашој земљи.
Keywords: наставник; образовање; професионални развој; стручно усавршавање; образовни систем