Црквена уметност и јавност у Кнежевини Србији (1830–1882) - Kostić, Ana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се разматрају утицаји које је друштвена и културна јавност имала, посредством штампаних медија, на развој и уобличавање црквеног живота и црквене уметности у Кнежевини Србији (1830–1882). Иако је у ранијој историографији уочено да је уметничка критика изношена у штампи XIX века била важан фактор њеног уобличавања, није посвећена посебна пажња црквеној уметности и утицајима јавности на њу. Кроз преглед ставова и коментара изречених у новинама и периодици у вези са црквеном архитектуром, сликарством и разним црквеним активностима усмереним на изградњу, обнову и украшавање храмова у Кнежевини Србији, циљ рада је да се актуелизује значај утицаја штампаних медија на развој црквене уметности XIX века у даљим истраживањима.
Keywords: црквена уметност; штампа; јавност; Кнежевина Србија